Állj a sarkadra!

Quo vadis, Domine? Ember, merre tartasz?
Oda nézz, előtted tátong a szakadék!
Azon túl csak köd van, nem a túlsó part az
amit látsz; és ott már senki nem irgalmaz,
lehetsz bár kancellár, avagy pórivadék.

Ha egyszer megindul az élő úthenger,
rád tapos, eltipor a halál. Nem vár más
haza rád, tudhatod! Isten bottal nem ver!
Jön sok gátlástalan félig állat-ember,
s pogrommá fajul majd a hitvány vegzálás.

Állj hát a sarkodra, itt a végső óra,
talán megmentheted, ami még menthető!
Ne cseréld fel várad dűlő dominóra;
bitó, vagy macséta lesz jussod egy szóra,
asszonyodnak csador, avagy a szemfedő.

Kegyelem Urához meg nem térve soha
bűnében tobzódik ma száz új Ninive.
Pedig de sok Jónás tűnt azóta tova,
mégis gyarló lett a tengernyi ostoba.
Ember, merre tartasz? Quo vadis, Domine?

Hozzászólások

hzsike képe

Kemény, komoly, gazdag és míves. Ezek a szavak jutottak eszembe, meg még sok más is, figyelemfelhívó, igaz versedet olvasva, kedves Feri. Sok minden belefért ebbe a négy erős versszakba. Ez az idézet engem is magával ragadott már egy párszor, de nem fejeztem be egyik ehhez kapcsolódó versemet sem valamiért...

Csak gratulálni tudok!

Zsike :) 

hubart képe

Én is rég készültem megírni, de ahogy mondod, többször is félretettem, most ezért, most azért. Nem egyszerű dolog objektívnek maradni, a történtek és a további kilátások fényében.  És  még az sincs kizárva, hogy utólag némelyik sorát átfogalmazom, vagy akár beillesztek még egy szakaszt. Nehéz téma mindenképpen. 

Nagyon köszönöm kedves értékelő szavaidat, Zsikém!

Haász Irén képe

Kissé kemény a mondanivaló, némely részét másképp is lehet látni, de formájában, értékében brilliáns, csak gratulálni tudok, Feri!

hubart képe

Neked is ugyanazt írhatnám, amit a Zsike hozzászólásához, Irénkém. Nagyon kemény a mondanivaló, de Európa már eddig is túl sokat totojázott, ezért kerültünk lépéskényszerbe. Sajnos, vannak olyan történelmi szituációk, amelyeket egy bizonyos fázisban kesztyűs kézzel már nem lehet megoldani. A határozott fellépésnek pedig áldozatai is lesznek. Minden oldalon. Köszönöm szépen figyelmedet, méltató szavaidat. 

Csilla képe

Én nem érzem keménynek a mondanivalót, egy felszólítás az egész vers, és nem is lehet mindig szép szavakba öltözetni a verset, főleg ha ilyen fontos dologról szól. Szeretettel gratulálok, kedves Feri! 

hubart képe

Így igaz. Köszönöm szépen, kedves Csilla. 

Mysty Kata képe

 Tökéletes és kijózanító, nagyon tetszik,Feri!

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

hubart képe

Bizony ki kellene már józanodnia a Nyugatnak is, hogy elkerüljük egész Európa összeomlását. Köszönöm szépen, kedves Kata. 

zelgitta képe

Kedves Feri, én úgy gondolom, hogy ilyen krízishelyzetben nem lehet finomkodni, itt ki kell mondani dolgokat.

Nem tudom szabályos-e, de idekívánkozik egy versem, amely szinte analógiája a tiednek. Múlt év szeptember 15-én írtam. Tudom, hogy itt a te versedről van szó, de ez egy kivételes helyzet, ritka hasonlatosság. Érdemes együtt olvasni, bár minőségben az enyém alulmarad.

 

 

Utolsó esély

 

 

Önsorsrontó idők

tákolt barikádjain

erős önmagad

szánalmas árnyéka,

álszent szónokok

maszlagán elringva

tétova vigyorral,

lettél szabad préda.

 

Szétszórva gyűjtött örökséged,

otthonmeleged is szélfújta,

víz után nyüszítő, sorvadó gyökered

körüllengi erjedés szaga.

Bűnös vagy, s talmi részvéttel,

álkönyörülettel

ne nyugtasd magad,

a bűn mélysége felfoghatatlan,

s utókor se lesz, aki megtagad.

Halálos lesz az álmod

szivárvány ködfátyol mögött,

ha gyilkos Nessus inged

most le nem vetközöd,

rebbentve alvó életösztönöd.

 

Köpd ki a mákonyt!

Tisztuljon hályogos szemed,

mielőtt még végső áment

kondul a harang,

s csapódna döndülve

templomajtó a Rendre,

ha rang.

Ne legyél hazugság helye,

de legyél lázadó, s ne félj!

Éjfélt ütött az óra már,

„állj fel és járj” vén  Európa!

Utolsó esély.

       

hubart képe

Kedves Brigitta, örülök, hogy ide is feltetted a versedet, mert  bizony ugyanarról szól! Messzemenőkig egyetértünk. Köszönöm szépen kedves szavaidat!

titus56 képe

Kedves Ferenc!

 

Ebből is leszűrhető az író ember hatalmas felelőssége, mert vannak, szinte örök érvényű sorok, amik gondolkodásra késztetik az embert.

Kicsit összekeveredett bennem Sienkiewicz regénye, és Péter kérdése, bár értem az idézet felhasználásának okát. Amellett, hogy nagy gonddal, értő tollal megírt remek vers, a kettősség megmaradt bennem a tartalom okán, aminek nem minden sorával értek ugyan egyet, de ez személyes látásmód csupán. Ha Péter kérdését tekintem, fontosabbnak tűnik az Úr válasza, és nem hagyható figyelmen kívül, hogy minden emberért feszíttetné újra meg magát, míg ha a regény tartalmát tekintem, kicsit a történelem ismétlődése köszön vissza a sorokból.

 

Régóta próbálgatom magam, ebben a versszerkezetben, eddig még nem sikerült érdemlegeset létrehoznom, és hasonlóan másokhoz, az idézet kapcsán nekem is van félbehagyott írásom.

 

Tartalmilag is, - apróbb nézetkülönbséggel – és megformálásában is remek alkotás. Nagy gratulám.

 

titus56

 

 

hubart képe

Kedves László!

Nyílvánvaló, hogy Sienkiewicz is a Péteri kérdést használta fel világhírű regénye címéül, és azóta is többen fordultak ehhez a rövid latin nyelvű kérdőmondathoz gondolataik kifejezésére, mint ahogy a Biblia számos  más sorához, mert az azonfelül, hogy a kereszténység szent könyve, örök kultúrtürténeti forrásmunka is. 

Azzal is egyetértek, sőt, teljesen természetes dolognak tartom, hogy egy ilyen nagyhorderejű villágpolitikai kérdésben még hasonló érdekek mellett is lehetnek és vannak árnyalatnyi különbségek akár a probléma megítélésében, akár a megoldás mikéntjében. Mint ahogy akár  ugyanazon ember is szemlélheti ugyanazt a dolgot kissé másképpen, más hangsúlyeltiolódással, amikor a szentmiséről tér haza, vagy amikor a médiából terrorakció nyomán bekövetkezett tömegtragédiéról értesül.  Más lelkiállapot, más indító ok a probléma gyökereinek és megoldásának megítélésében. Nyílván ezt is, mint annyi mást a ráció segítségével lehet és kell feloldani és a humanizmus eszméje mentén. 

Köszönöm szépen figyelmedet, és méltató soraidat. 

Üdvözlettel: Feri

Sztancsik Éva képe

Mostanában nem vagyok alkalmas hosszú csevejekre, a röviddel is gondjaim akadnak. De versed gondolatébresztő, mindenképpen figyelemreméltó, nagy hatású, még visszajövök. Szeretettel olvastalak. Éva

hubart képe

Köszönöm, kedves Éva.