Történelmi fordulópont volt-e Szigetvár ostroma? - IV.

Ezt a részt az akciórádiusszal kapcsolatos elméleti vonatkozások boncolgatásának szentelem. Egyrészt azért, mert annak idején a legtöbb érdemi hozzászólás ezzel kapcsolatban érkezett. Másrészt meg azért, mert – bár utólag megkonstruált és nagyon mesterkélt fogalomnak tűnik – magában hordozza a probléma lényegét.

Ha elfogadjuk, ténynek tekintjük az akciórádiusz kérlelhetetlen, kiszámítható tényszerűségét, a történelem teljes determináltságát kellene elismernünk, akkor csaknem az egész felvetésünk haszontalannak tűnhet, hiszen a török további hódításainak lehetősége még csak elméletben sem lenne megfogalmazható.

Csakhogy…

Az akciórádiusz fogalmát leginkább a római birodalommal kapcsolatban munkálták ki. A fogalom bevezetésére önmagát kínálja a szituáció: Hadrianus trónra lépése.

Hadrianus idején a római császári politikában gyökeres fordulat következett be. Az új császár feladta elődje, Traianus hódításainak zömét, és a birodalom védelemre rendezkedett be. A határokon sáncok és falak épültek, megjelent a későbbiek során oly fontos római határerőd-rendszer: a limes.

A limes katonai célszerűségéről vagy célszerűtlenségéről igen sokat írtak már. Valószínűleg azoknak van igazuk, akik merőben téves elképzelésnek tartják az ilyen határvédelmet, hiszen egy óriási létszámú hadsereg sem képes megoltalmazni a birodalmat, ha azt a határ mentén vékony vonalban szétszórják.

De most nem ez a lényeg. Hadrianus koncepciót váltott, Róma mostantól védelemre rendezkedett be. A történettudomány számos képviselője ebből azt a következtetést vonta le, hogy a birodalom elérte akciórádiuszának határát, adott közigazgatási és technológiai színvonalon ennél nagyobb területű államot egy központból igazgatni és kézben tartani képtelenség.

Az akciórádiusz fogalma aligha alkalmazható mechanikusan. Ha jól meggondoljuk, már a római birodalomra nézve is ezer kérdést vet fel. Róma gazdasága az olcsó rabszolgamunkán alapult, azaz önfelszámoló volt, mert a rabszolga drágulása azonnal megállíthatatlan inflációt vont maga után. Ez éppen megkövetelte volna a további hódításokat, ami a végtelenségig nem működik. Itt jön a képbe az akciórádiusz.

Csakhogy…

Ha a római birodalom akciórádiuszával foglalkozunk, rá kell döbbennünk, hogy a fogalom mennyire egyedi, mennyire nem adaptálható. Nyilvánvalóan kötődik a birodalom gazdasági és katonai helyzetéhez, belpolitikai viszonyaihoz. Gondoljunk csak az Imperium Romanum feltűnő, állandóan újratermelődő belpolitikai instabilitására. Szinte nem is volt olyan nemzedék, amely ne látott volna polgárháborút. Ez a római birodalom egyik alapvető jellemzője, szinte be volt kódolva a társadalomba, de az infrastruktúrába, a birodalmi intézményrendszerbe is. Irányíthatatlansága – különösen a II. század végétől ebből is fakad.

Mennyire vethető össze ezzel a török birodalom?

Az jelek szerint az oszmán birodalom akciórádiusza a másik irányban jóval hosszabbnak tűnik, elég csak a térképre pillantanunk. Egészen Algírig.

Vajon mi történne ezzel az akciórádiusszal Bécs elfoglalása esetén?

Ha a rabló és portyázó könnyűlovasság elözönlené Ausztria, Csehország, és Dél-Németország területeit? Ezen országok hadszervezete ebben a korban igen lassú és nehézkes. Nem rendelkeznek olyan csapatokkal, amelyek képesek utolérni és ütközetre kényszeríteni a portyázó akindzsiket és tatárokat.

Meddig juthatnának el a portyázó törökök és tatárok? Stuttgartig? Nürnbergig? Esetleg tovább?

Ha pedig a török portyázók Észak-Itáliát özönlenék el, ki állna elébük? Vajon nem pusztítanák-e el a velencei és genovai hadiflották bázisait? Ilyen körülmények között sor kerülhetne a lepantói csatára?

Hogy’ hatna mindez az oszmán birodalom akciórádiuszára?

Vajon Szulejmán akkor is meghalna, ha bevenné Bécset? Ha a Szigetvár alatti meddő harc okozta csalódás helyett fergeteges öröm érné?

Nem szervezné át a birodalmát a további európai hódítások érdekében?

Ezek figyelembe vételével gondolkodjunk közösen tovább, mennyire volt történelmi fordulópont Szigetvár ostroma.

Folytatása következik.

 

 

Hozzászólások

hubart képe

Hát igen! Bármilyen birodalom életének van egy fölfelé ívelő szakasza, de miután eléri területi,  hatalmi csúcspontját, óhatatlanul hanyatlani kezd. A fák nem nőnek az égig, még a mammutfenyők sem! Valamennyi birodalom sorsa a hanyatlás, széthullás.  Hogy ez hirtelen, robbanásszerűen megy végbe valamilyen végzetes történelmi kataklizma során, vagy pedig a lassú felörlődés következtében, ez már csak részletkérdés. Nyílván, egy bölcs államférfi, az okos diplomácia, a gazdasági háttér és nem utolsó sorban a hadiszerencse is befolyásoló tényező, de nincs olyan konstelláció, ami biztosítaná, hogy egy birodalom örökké fenn fog maradni. Viszont a teljes pusztulás elkerülhető. Ezt láttuk Törökország esetében is. Európa beteg embere nem halt meg. Atatürk felismerése és bölcs előrelátása kellett ahoz, hogy az összeomlott birodalom romjain megmaradjon és megerősödjön egy életképes nemzetállam. Ők saját trianonjukat is el tudták kerülni, igaz, ehhez szerencsésebb földrajzi adottságaik voltak, mint például Magyarországnak.  A mai Törökország egy fejlődő modern állam, amelyik az Európai Unió kapuján kopogtat. Lehet, hogy belátható időn belül nem jut be oda, de abban sem vagyok biztos, hogy szüksége lesz rá,