Mohács emlékezete

Rekkenő nyár volt és hamis,

Fuldokolt a Nap akkor is….

Pállott volt a levegő,

Kiszáradt a legelő…

—–

Milyen idegenszerű,

Mégis mennyi deja vu…

—–

Gyanús rossz ködök derengtek,

Sokat beszéltek a Rendek,

Volt haza-retorika,

Zsinóros politika.

—–

Milyen idegenszerű,

Mégis mennyi deja vu…

——

Lyukasak voltak a rosták;

Az urak egymást mardosták,

Különb egyik párt se volt,

Mind préda-szekeret tolt.

——

Milyen idegenszerű,

Mégis mennyi deja vu…

——

Fukar-Fugger sápot szedett,

Elvitt aranyat meg rezet,

Aztán pofára esett,

Külföldön szelet vetett.

——-

Milyen idegenszerű,

Mégis mennyi deja vu…

——

Mohács felett füst gomolyog,

Gazdátlan ló lába dobog,

Patakpart véres foka,

Húszéves király oda.

——

Milyen idegenszerű,

Mégis mennyi deja vu…

——–

Volt rabolt birtok temérdek,

Virult fontos Fugger-érdek,

Épült néhány palota,

Csak az ország lett oda.

——–

Milyen idegenszerű,

Mégis mennyi deja vu…

——

Magyarország sírba szédült,

Újjá azóta sem épült,

Míg Trianon meg nem  ölte,

A nevét más örökölte.

—–

Nem is olyan egyszerű,

Csupa, csupa deja vu…

Hozzászólások

M. Karácsonyi Bea képe

Jó vers, gratulálok!

lnpeters képe

Köszönöm!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Nagyon tetszik ez a versed, kedves Laci!
Rengeteg érdekes párhuzam, áthallás van benne! 
Kiszolgáltatottak voltunk akkor is, ma is idegen érdekeknek, és belső feszültségnek egyaránt. Egyetlen bajom van ezzel! Történelmi ismereteim szerint ez mindíg így volt! Bármely másik korszak eseményeihez lehetett volna hasonlítani a mait. Mohács egy kicsit erősnek tűnik! A közeljövőben bekövetkező bukásaink véleményem szerint azért vagy enyhébbek lesznek, vagy inkább mások, de lesznek.
Sajnos ma inkább azt érezni, hogy Európával együtt bukunk, süllyedünk alá. És ez talán még rosszabb, mintha magunk maradnánk a bajban!

lnpeters képe

Mohácsig általában egyedül védtük magunkat - utána jött az európai segítség...

Nem nagyon bízom Európában, Miklós, többre tartanék valami konföderáció-féleséget a szomszédokkal.

Még Mohácsnál is mohácsabb Mohács fenyeget, ha nem leszünk észnél. A legnagyobb baj, hogy mindegyik párt politikája oda vezet, legfeljebb egy kissé másképpen...

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Kedves Laci! Én sem bízom Európában!
Jelenleg két irányba vezethet az útja. Vagy erős, központosított birodalommá válik, amelyben a nemzetállamok parlamentjei feladják a szuveneritásukat a nagy közös gazdasági hatalom érdekében, de ez nem a nemzetek akarata lesz, így aztán tele lesz az egész folyamatosan belső feszültséggel, amit egy központosított birodalom csak egyféleképp képes megoldani. Erőszakkal!

A másik valóban valamiféle föderáció felé vezet, ám ez meg éppen a gazdasági hatalmak érdekeibe ütközik, mert már belekóstoltak a közös pénz hasznába. Foggal körömmel fognak ragaszkodni ahhoz, hogy ez megmaradjon, még akkor is, ha egyes nemzeteket, államokat beáldoznak ennek érdekében. A lerombolt gazdaságokban mindent fel lehet vásárolni, ha kellő fokon ég a tűz, akkor össze lehet ugrasztani az embereket, polgárháborúkat lehet szítani. Szerintem ez vár Görögországra hamarosan. 

Véleményem szerint az Únió túllépett azon a határon, amelyen belül még lehetséges az együttműködés. Túlságosan különbözőek vagyunk ahhoz, hogy közös pénzügyeink, külügyünk, gazdasági ügyeink legyenek. Ebbe csak belebukni lehet. Sokat akart a szarka, de nem bírja a farka!

lnpeters képe

Én is így látom...

Az egyesített Európa nagyszerű terv, de jelenlegi megvalósítása Európa népeinek semmi jót sem jelent.

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Mysty Kata képe

Ismét nagyszerű versed született! Gratulálok!

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

lnpeters képe

Drága Kata!

Nagyon szépen köszönöm!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

hubart képe

Nagyszerű vers, Laci, csak gratulálni tudok. 

A Únió eszméje ugyanolyan utópia, mint a többi, huszadik századi "nagy ideológia". Egy az európai nagyhatalmak kisérletei közül, amellyel megpróbálnak versenyben maradni Amerikával és a Távol-Kelettel. Sajnos, a mi bőrünkre vetnek kockát, de valószínű, hogy még ez sem lesz elég, velünk együtt buknak, csak kicsit késleltetve. MIndez persze senki számára sem vigasz. Hogy a rendszerváltással koránt sem ért véget a történelem, mint ahogy egyesek felvetették, az már egyértelmű. Attól tartok, hogy csak az európai, keresztény civilizációnak lesz vége rövidesen, ha nem eszmélnek azok, akik talán még tehetnének érte. 

Szerintem Mohács mindig is szálka lesz minden olyan ember szemében, akinek az a terve, hogy kiszolgáltatott államokat használjon fel hatalmi céljainak elérésére.

Az politikai uniónak nincs alternaívája, hiszen ha megszűnne, akkor Európa is megszűnne avilág egyik vezető politikai erőjének lenni. Ázsia jön, egyre erősebb, pár év, és beelőzi az egyesült államokat. Ha mi, mint kis állam kíválunk, az teljesen (még jobban) sebezhetővé tesz a világban folyamatosan áldozatokat kereső befektetőknek, játékosoknak. 

Gorogorszàg azért tart ott, ahol van, mert az emberek évekig nem fizettek adót ( volt házadó, de senki sem fizette, mert csak befejezett házra vonatkozott. Emlékszem, hogy krétán néztem is, miért ilyen ocsmány minden ház, csak az első emeletig volt befejezve, utána vasbetonszálak nyúltak az égbe... Mert így nem kellett adót fizetni. Egy szép kis üdülőfalu, így elcsufitva.) A taxisok is fellázadtak az év elején, hogy milyen dolog már az, hogy nekik mostantól számlát kell adni.

Az unió régen készült, kevés tagra, meg kell újítani, és korszerűsíteni.