ÍYgy lenne?

Mysty kata:
 ÍYgy lenne ?
 
 A léleképítés,
 "belső építész -
 tervezés"
 
 Nemcsak munka,
 hivatás :
 ennél is több,
 
 -" hakuin-tisztesség..."*
 
 tévelygő kóbor
 lelket kalauzol;
 Ez misszió !
 
 Az emberanyag
 lélekselyem,
 angyali szövet,
 
 száll , röppen,
 majd utat talál:
 ha megmutatod neki,
 
 ha láttatod vele
 a jó irányt!
 
 *       Hakuin tisztesség       

          Hakuin, a zen mester, egy japán városban élt. Nagy megbecsülésnek örvendett. Sokan keresték fel, hogy meghallgassák tanítását. Szomszédjának a tizenéves lánya egy nap teherbe esett. Amikor erre fény derült, dühös szülei szidalmazva faggatták az apa kilétéről.

              A lány végül azt mondta, hogy a gyerek Hakuintól, a zen mestertől származik. A dühöngő szülők erre átrohantak Hakuinhoz, s üvöltözve és vádlóan elmondták, lányuk bevallotta, ő a gyermeke apja. Hakuin csak ennyit mondott: „Így lenne?”
              A botránynak híre ment a városban és a környéken. A mester jó híre odalett, ám őt ez nem zavarta. Immár senki sem kereste fel. Nem bánta. Amikor a gyermek megszületett, a lány szülei átvitték Hakuinhoz. „Te vagy az apja, hát tessék, gondoskodj róla!” A mester szeretettel gondoskodott a gyerekről. Egy év múlva a lány szégyenkezve vallotta be szüleinek, hogy a gyermek apja valójában az a fiatalember, aki a hentesüzletben dolgozik. A szülők irulva-pirulva keresték fel Hakuint, hogy kimagyarázkodjanak, és a bocsánatáért esedezzenek. „Borzasztóan sajnáljuk.Azért jöttünk, hogy visszavigyük a gyereket.   A lányunk bevallotta, hogy nem ön az apja.” Hakuin mindössze ennyit mondott: „Így lenne?”, és átnyújtotta a csecsemőt.
„Így lenne?” válaszával a mester tökéletesen azonosan reagál hazugságra és igazságra, rossz hírre és jó hírre. Engedi, hogy a pillanat formája – az akár jó, akár rossz – olyan legyen, amilyen, s így ő nem válik az emberi dráma szereplőjévé. Számára csak ez a pillanat létezik, és ez a pillanat úgy van, ahogy van. Az eseményeket tehát nem teszi személyessé. Ő senkinek sem az áldozata.               Teljesen egy a történéssel, ezért annak többé már nincs fölötte hatalma. Csak akkor vagy kiszolgáltatva a történésnek, és csak akkor szabja meg a világ, hogy boldog vagy-e vagy boldogtalan, ha ellenállsz annak, ami történik.
A csecsemő szeretetteljes gondoskodást kap. Az ellent nem állás ereje a rosszat jóra fordítja.    Hakuin – mindig épp azt téve, amit a jelen pillanat igényel – átnyújtá a csecsemőt, amikor annak jön el az ideje.

 

 

Hozzászólások

A léleképítés munka? Hivatás?

Így lenne....?

Szerintem csak úgy magától, vagyis a tapasztalásaink és szellemünk formálja. Ezért van mindennek oka, és ideje. Én úgy gondolom, nem tanulható. Régen sok könyvet olvastam, ilyen léleképítőseket. Aztán hosszú szünet. Pár éve megváltozott az életem, átrendeződtek az értékek, több szerepet kap a belső világom. Ezalatt rájöttem, hogy amik le vannak írva azokban a könyvekben amiket olvastam és amiket nem, mind birtokolom. Valahonnan régről. Ha tanulni/tanítani lehetne, akkor Hakuin mester nem csak ennyit mond annak a családnak: így lenne?

 

Kalauzol - ez már közelebb. Megmutat, irányt ad. Többet nem tehet. Egy csecsemőnek is hiába adsz cipőt a lábára, ha még nem tud járni.

Mysty Kata képe

 Köszönöm Neked, hogy ismét beszélgethetünk. Minden figyelem számomra a örömforrások egyike.

   Igazat adok , hiszen hozzászólásod , kiegészítésed igaz....

 A fenti vers születésének apropója, egy pszichiáterrel történt beszélgetésem.

 Konkluziója, hogy emberileg megérti , de szakmailag nem a páciensek hozzátartozóinak

 elvárásait.

  "Mindennek oka és ideje van.."- írod Ilona.

  Van most egy versem "születőben..fölteszem...várom hozzá a javaslatodat!

  Köszönöm szépen! Ölellek!

 

    Kata                 

  "ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetésihez....!"    

M. Karácsonyi Bea képe

Hakuin mester szeretetéhez és bölcsességéhez nem mindenki mérhető.A mai világban egyre ritkábban.

Te Kata igen.

Magadban hordozod a szeretetet, a szépséget, a megbocsátást, és ezernyi szépet, amiből mi is kapunk.

Ölellek.