Marasztaló

Ha majd ellobbanni készül benned a láng,
gyöngy kacajjal szítom szunnyadó tüzedet,
és anya sem óvja úgy féltett gyermekét,
ahogy az ősz elől magamba rejtelek,
aztán majd szűz havon ölelés lesz a kard,
egy csók hagy balzsamot elgyötört lelkeden,
és újra vér zubog, a szív ritmusra jár,
még nem vár a sír, maradj meg nekem - muszáj.



Kosztolányi szerint a tíz legszebb magyar szó: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír. E szavakkal "játszottunk" egy jó csapattal; sorrendet nem változtatva, nyolcsoros vers volt a feladat.

Hozzászólások

lnpeters képe

Gyönyörű!

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Kankalin képe

Kedves Laci!

Köszönöm szépen! :)

Szeretettel: Kankalin

Csilla képe

"És íme: ebben a tíz szóban benne van egész életünk a bölcsőtől a koporsóig." (Latinovits Zoltán)
Nagyon szép lett. Látom, Te is a sírt, mint főnevet használtad, nekem valamiért mindig az ige jut eszembe, ha ezt a listát olvasom. 

Érdekes, hogy a külföldiek szerint a legszebb magyar szó a cipőfűző. A 2. helyre pedig a hajolaj került :) Tényleg szépen csengő, jól hangzó szavak, bár érzelmi töltetük csekély :) 

 

Kankalin képe

Kedves Csilla!

Azt hiszem, nem véletlen, hogy a sírról a főnév jut eszembe, mindig egy pontra asszociálok e szó hallatán, az élőket pedig marasztalni kell, amíg lehetőség van rá.
Kedvelem a verselő játékokat, olyan, mint a rejtvényfejtés, és a végén jó dolgok születhetnek. Most is benne vagyok egyben. :)
Biztos léteznek még "leg" szógyűjtések, kíváncsivá tettél. El is gondolkodtam, hogyan lehetne a cipőfűző és a hajolaj felhasználásával lírai verset írni. :)
Örülök, hogy tetszett a Marasztaló. :)

Szeretettel: Kankalin

hubart képe

Én nem a hajolajat, hanem a fülolajat hallottam igen előkelő pozícióban emlegetni! :) Egy nemzetközi konferencián a szavak hangzása és tartalma  viszonyáról szólt a diskurzus. Valaki felvetette, hogy vizsgálják meg, hogy a különbüző nyelveken hogyan is cseng a szerelem szó, mennyire van összhangban a hangzása a gyönyörű tartalommal. A magyar küldött (talán Arany János?), úgy vélte, hogy a recsegő - mekegő szerelem hangzás szempontjából  nem fogja kivívni az idegenek tetszését, ezért viccből bedobta a fülolajat, mint sejtelmes, egzotikus, hangulatilag a fülledt erotikájú keletet idéző szavunkat, amivel  a magyar nyelvet nem ismerő idegeneket sikerült is elbűvölnie. :D Hogy ez az történet valós volt-e, vagy pedig csa egy jópofa anekdota, azt  nem tudom. 

Kankalin képe

Érdekes történet. :) 

Kedves Kankalin!

Néha nehéz megszólalnom, amikor ilyet olvasok. A hallgatás is egyfajta vélemény, amikor megőrizzük a szépet, bár a "kukaságból" ugyan honnan is tudná valaki, mit gondolunk a sorairól... Régen annyira mesterkéltnek találtam a "muszáj" szót, most ebben az egy szóban látom mindennek a lényegét. Benne van minden remény, biztatás, bátorítás, bár cseppet sem akarom belemagyarázni, mi mindent rejt. 

Szeretettel: egyszerűen

Kankalin képe

Kedves egyszerűen!

A "muszáj" szót régebben én is másképp értékeltem, most sokkal több van benne, mint azt valaha hittem. Nemcsak tartalmának összetettsége, hanem a hangzás miatt is. Jól kitalálták a magyrar szavakat, mert ritmusukkal is sokat segítenek érzelmek mélyebb átélésében.
Köszönöm, hogy elgondolkodtál itt! :)

Szeretettel: Kankalin
 

hubart képe

Remek vers, kedves Kankalin! Egyáltalán nem érezni rajta a feladat terhét, annyira könnyedén oldottad meg a kiírás követelményeit. A tartalom szépen gördül, a forma is hibátlan. Szeretettel gratlálok! 

Kankalin képe

Kedves Feri!

Köszönöm szépen! :)
Imádtam ezt a feladatot, nálam a legek közé tartozik. Talán amiatt is hogy ezt sikerült leghamarabb megírnom, de elvittek a szavak is, alkalmasak a mélyülésre. :)

Szeretettel: Kankalin