Virágok virága

Egyszer megkértem valakit, adjon feladatot, miről írjak verset. Küldött egy fotót egy szál vörös rózsáról. Ez lett az eredmény:

Vörös rózsa

Szemérmes bimbók,
Fáradt remények,
Libbenő szoknyák,
Sejlő enyészet.

Bársonyos csókok,
Szikrázó vágyak.
Bódító éden,
Suhanó árnyak.

Ölelő szirmok,
Tüskés szerelmek.
Reszkető lélek,
Bíbor gyermek.

Rubintok titka,
Megkövült parázs.
Vérvörös élet,
Néma vallomás.

Tudom, nem tökéletes, sok a hiba benne, de majd írok jobbat is... :)

 

Hozzászólások

lnpeters képe

Te játszol velünk?

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Mar lassan én sem értem.... Hmm.


Mit nem értetek? Én sem értem...

Írtam, ez az egy normálisabb versem van, amit fel merek tenni, kritikát szeretnék, hogy jobbat tudjak írni... A magyarost Inpeters-nek tettem föl, ő tudja miért. A többi annyira gagyi, nem ide való... 

Vagy ez is krikán aluli? :( Értsétek meg, tanulni szertnék... :((((

én is úgy érzem remete, hogy ez egy színjáték...de bánja a fene....no, akkor egy kis kritika...TE kérted :DDD

közhelyek szépen sorban leírva: fárad remények, libbenő szoknyák, bársonyos csókok, szikrázó vágyak, suhanó árnyak, reszkető lélek, néma vallomás....nem érzed, hogy ezek tízmillió versben benne vannak?  Írtál egy rózsáról...és mondtál is valamit?..Közöl ez a vers valamit velünk?...Mit akartál mondani?....az nem derül ki....nekem legalábbis....

:)) Jujj de jó! Ezt vártam! Hálás köszönet. Számomra a vörös rózsa egy jelkép. Azt próbáltam megfogalmazni. Igen, valóban benne vannak tízmillió versben ezek a közhelyek. Te hogyan írnál egy rózsáról? Kíváncsivá tettél.

lnpeters képe

A dolog nem ennyire egyszerű.

"Szemérmes bimbók,
Fáradt remények,
Libbenő szoknyák,
Sejlő enyészet.

Bársonyos csókok,
Szikrázó vágyak.
Bódító éden,
Suhanó árnyak.
"

Így akár egy valóban jó vers is kezdődhet. Én nem látom különösebben közhelyesnek.

Nézzük közelebbről:

"Szemérmes bimbók,
Fáradt remények,
Libbenő szoknyák,
Sejlő enyészet.
"

A látszólag naiv sorok között nem csak a haloványan átderengő antinómia teremt kapcsolatot. A "fáradt remények" csaknem oxymoron, és itt megvan az a jelentéstöbblet, ami egy verset érdekessé tehet.

Ha az antinómiát mélyebben piszkáljuk meg, azt látjuk, voltaképpen ez egy igen tömör és hatásos mondanivalót rejtő strófa.

"Bársonyos csókok,
Szikrázó vágyak.
Bódító éden,
Suhanó árnyak.
"

Itt merőben másról van szó, szerkezetileg is eltérő a felépítés. A két strófa közötti kapcsolat erősen véleményes.

Talán ez máshonnan származik?

A másik két strófa önmagában véve nem ilyen erős, de nincs is kontextusban a többivel.

Mik ezek, Remete?

Idézetek?

 

 

 

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Nem akarok szórakozni...:( Miért mondjátok ezt?

Ez a vers a vonatom született, amikor utaztunk. Számoltam a szótagokat és a rímekre figyeltem. Az oxymoronra rá kell keresnem, mert nem tudom micsoda... Tanultunk régen a suliban verselemzést, de fene emlékszik rá... Leírom neked, mit akartam megfogalmazni a versben:

Számomra a vörös rózsa jelkép. A szerelem jelképe. Legalábbis virág nyelven ezt jelenti. Azt olvastam, réges régen ha egy lány vörös rózsát kapott, az a fiú szerelméről értesült.

A szemérmes bimbók a bontakozó szerelem jelképei. A fáradt remények, amikor az ember már nem mer hinni abban, hogy létezik igazi szerelem. Régen a libbenő szoknya vágyakat ébresztett a férfiakban, de manapság a nők mindent megmutatnak, ez elenyészett.

Bársonyos csókok,
Szikrázó vágyak.
Bódító éden,
Suhanó árnyak.

Ez a pár sor egyértelműen a szexuális vágyakról szól, a suhanó árnyak arra utal, amikor nincs szerelem, egy éjszaka és huss, ennyi volt.

Ölelő szirmok,
Tüskés szerelmek.
Reszkető lélek,
Bíbor gyermek.

Itt a kapcsolatokra utaltam, amik szépen indulnak, de a felek idővel elhidegülnek, tüskék lesznek, a lélek sérül, ezért reszket és ott a gyermek, aki megissza a levét az egésznek...

Rubintok titka,
Megkövült parázs.
Vérvörös élet,
Néma vallomás.

A megkövölt parázs az egykori szerelemre utal, amit nem ápoltak, megkövölt, nem lehet felélszteni, majd a néma vallomás visszautal a rózsára, mint jelképre.

Nem küldtem be, csak a blogba raktam, amúgy meg nincs is 5 beküldhető versem... Kezdő vagyok, annyira kezdő, hogy csak na :(

Eddig 2 oldalon regisztráltam, de nem éreztem ott jól magam. Nincsenek titkaim. Nem értem, miért mondjátok, hogy játszom...:( Ha kéritek törlöm a 3 blogbejegyzést. Ha itt maradhatok olvasgatok, mert tanulni szeretnék. Úgy gondolom az eddig látottak alapján, tőletek lehet. A másik 2 helyen azt gondoltam lehet, de sógor, koma, jóbarát dicséretéből nehéz egy magamfajta kezdőnek tanulni. Nem akarom az oldal színvonalát rontani, nem fogok megsértődni, ha törlitek a bejegyzéseimet. Írtam normális bemutatkozást, képet is raktam föl, de hol a bagoly látszik, hol a fotóm, amit nem értek.... Ha még van kérdés állok elébe.

M. Karácsonyi Bea képe

Még nincs öt versed...

Eza vers 2010. első felében már olvasható volt máshol.Azt hiszem beteg vagy, de ezen itt sajnos nem tudunk segíteni.

Régóta nem írtam. Mostanában hanyagoltam. Olyan 5 vers nincs, amit beküldhetnék. Oda 5 jó vers kell. Nem ilyen szedett vedettek, amik a hotdogon vannak.

lnpeters képe

A vers lelőhelye a neten például: http://www.hotdog.hu/magazin/magazin_article.hot?m_id=36036&h_id=117218&...

Meg még sok egyéb helyen.

Miért akartál velünk szórakozni, Remete?

Pete László Miklós (L. N. Peters)

Valaki a humoránál van....olcsó játék...névtelenül....

Miért névtelenül? És miféle játék? :(( A bemutatkozó részhez írtam rendes bemutatkozást, névvel és fotóval. Időnként a bagoly van, nem tudom miért. Őszinte vagyok, nem szokásom a hazudozás. A verseimhez aláírásnak a Kijuma nevet használom. Ez egy mozaikszó:

KIsné JUhász MAri

KI-JU-MA

Nagyon sokan fele annyit sem írtak magukról, mint én... Mire vagy még kíváncsi? Válaszolok, csak kérdezz.

Itt valóban fönt vannak a verseim. Ez csak egy blog. Dunapart-café a másik, ahol megtalálsz. Nem is tudom, mikor voltam ott utoljára. Volt egy harmadik, de arra nem emlékszem. Ott folyton vezsekedtek valamin, ezért töröltem magam. Nem szórakozom. Azt hiszem ennyi az összes versem, amit ott láthattál, habár mostanában nem voltam ott sem. Nincsenek titkaim.

M. Karácsonyi Bea képe

Amit mondasz nem állja meg a helyét.Azt mondtad még nincs 5!!!!darab versed.

Aki tavaly írt verset az valószínűleg folyamatosan kisebb-nagyobb időközökkel ír.Akkor nem öt hanem 155 versednek kelenne lennie.Nem?

Szép vers. Lehet, hogy tízmillió versben benne vannak ezek a sorok, de attól még egyedi. Emlékeim szerint azt a rózsát én küldtem. Persze nem a szerelem jelképeként, hanem csupán egy témát kerestem Marikának egy születendő vershez.. A rózsa meg azért pont, mert éppen a Kis herceget forgattam kezemben már kitudja hanyadjára. A rózsájánál tartottam éppen. Emlékeztek ugye?  "Szépek vagytok, de üresek. Nem lehet meghalni értetek. Persze egy akármilyen járókelő az én rózsámra is azt mondhatná, hogy ugyanolyan, mint ti. Holott az az igazság, hogy ő egymaga többet ér, mint ti valamennyien, mert ő az, akit öntözgettem. Mert ő az, akire burát tettem. Mert ő az, akit szélfogó mögött óvtam. Mert róla öldöstem le a hernyókat (kivéve azt a kettőt-hármat, a lepkék miatt). Mert őt hallottam panaszkodni meg dicsekedni, sőt néha hallgatni is. Mert ő az én rózsám."